Meme başı akıntısı
Yücel Sokak No:6 1. Levent Nisbetiye Mahallesi 34340 Beşiktaş İstanbul

Meme Kanserinde Erken Tanı

Kendi Kendine Meme Muayenesi

20 yaşından itibaren her kadın, düzenli olarak her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu her ay sadece birkaç dakikanızı alır. Düzenli muayene kendi meme dokunuzu tanımanızı ve oluşabilecek değişiklikleri kolayca fark etmenizi sağlar.

 

Ne Zaman Yapmalıyım?

  • Adet gören kadınlar; meme dokusunun daha yumuşak ve daha az hassas olduğu, adetin başlangıcından 5-7 gün sonra.
  • Adet olmayan kadınlar (gebelik, emzirme, menapoz) ise her ayın belirli günü (ayın 1., 3. günü gibi) .
  • Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar; her yeni ilaç kutusuna başlamadan önceki gün yapılmalıdır.

Nasıl Yapmalıyım?

 

Kendi kendine meme muayenesinin 3 aşaması vardır:

  • Gözle değerlendirme
  • Ayakta elle değerlendirme
  • Yatarak elle değerlendirme

1. Gözle Değerlendirme

Belden yukarısı çıplak olarak ayakta, iyi bir ışık altında ayna karşısına geçin.

Kollar iki yanda sarkık ve gevşek olacak şekilde rahatlayın ve sırtınızın düz olmasına dikkat edin. Önden ve yandan heriki meme, meme başı, koltuk altları ve meme altı bölgesini dikkatlice inceleyin

 

 

 

 

Ellerinizi belinize göğüs kaslarınızın gerildiğini hissedinceye kadar kuvvetlice bastırın. Önden ve yandan heriki meme, meme başı, koltuk altları ve meme altı bölgesini dikkatlice inceleyin.Ellerinizi başımızın arkasında kenetleyin ve başınızı öne doğru iterek kaslarınızın gerildiğini hissedin. Aynı bölgeleri dikkkatlice inceleyin.

 

 

Bu belirtilere dikkat

  • Memede veya koltukaltı bölgesinde şişlik,
  • Memelerde belirgin asimetri, büyüme, şeklinde değişiklik,
  • Meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık, yara,
  • Meme başlarında çökme, kabuklu lezyon, meme başı akıntısı,
  • Meme başının farklı yöne dönük olması,
  • Kolun dirsekten yukarı kısmında anormal şişlik.

2. Ayakta Elle Muayene

Meme muayenesi yapılacak taraftaki kolunuzu başınızın üstüne veya arkasına koyun. Elle muayenede elin işaret, orta ve yüzük parmaklarının iç yüzeylerini kullanın. Sağ meme için sol, sol meme için sağ elinizi kullanın.

Köprücük kemiğinin altından başlayarak, tüm meme bölgesini ve koltuk altı bölgesini muayene edin.

Elinizi kaldırmadan kaydırarak birbirine paralel dikey çizgiler çizerek veya meme başında sonlanan oklar şeklinde tüm memenizi muayene edin.

Meme cildine yakın, yüzeyel lezyonları hissetmek için önce hafif basınçla, daha derindeki lezyonlar için orta şiddette basınç ve en derindeki lezyonları hissetmek için daha fazla basınç uygulayın.

Koltukaltı bölgesini muayene edin.

Aynı muayeneleri diğer memenizde tekrarlayın.

 

3. Yatarak Elle Muayene

Düz bir zemin üzerine sırtüstü uzanın.
Muayene edeceğiniz taraftaki omuzaltına küçük bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirin Aynı taraftaki kolunuzu başınızın üstüne koyun.

 

 

 

 

 

Diğer elinizin 3 orta parmağının yastık bölümleriyle dairesel hareketler çizerek ve baskı şiddetini hafiften kuvvetliye doğru artırarak muayeneye başlayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolunuzu yana koyun, diğer elinizle koltukaltı bölgesini muayene edin.

 

 

 

 

 

 

Aynı muayeneleri diğer memenizde tekrarlayın.

 

Elinize normalin dışında bir oluşum geldiğinde hemen doktorunuz başvurun.

 

Düzenli Doktor Muayenesi

 

Hiçbir şikayetiniz olmasa dahi;

  • 20-39 yaş arası 1 ile 3 yılda bir,
  • 40 yaşından sonra her yıl

doktorunuza muayene olunuz.

 

 

Mamografi

 

Mamografi, düşük dozajlı x-ışını ile memenin detaylı görüntülenmesidir. Meme iki levha arasında sıkıştırılarak değişik pozisyonlarda görüntüler alınır. Sıklıkla yukardan aşağıya doğru (kraniokaudal-CC) ve yandan (mediolateral-MLO) mamografiler çekilir.

Mamografi herhangi bir belirti ve şikayeti olmayan kadınlarda meme kanserinin erken teşhisi için (tarama mamografisi) veya memede kitle, ağrı, meme başı akıntısı gibi semptomları olan kadınlarda tanı koymak için (tanısal mamografi) yapılır.

Ne sıklıkla mamografi yaptırmalıyım?

Tarama mamografisi meme kanseri için risk faktörü ve hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yılda bir önerilmektedir. Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.

Daha genç yaşta mamografi çektirmeli miyim?

35 ile 40 yaş arası ilk mamografi çekilmelidir. 35 yaşından daha genç olan kadınlarda bir yandan meme dokusunun yoğun olması nedeniyle görüntülemenin zor olması, öte yandan meme kanseri görülme olasılığının oldukça düşük olması nedeniyle bu yaş, grubundaki kadınlara rutin mamografi önerilmez. Genç bayanlarda meme dokusundaki sorunlar genellikle meme muayenesi ve meme ultrasonografisiyle aydınlatılır.

Mamografinin yan etkisi var mı?

Mamografi çekilirken uygulanan x-ışını dozu, akciğer filminde uygulanan ışın dozunun sadece 4 katıdır. Bu miktarın meme dokusuna ve vücuda herhangi bir zararı yoktur. Mamografiyi güvenle çektirebilirsiniz.