Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Çelen "Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde yaş sınırı giderek düşmektedir. Meme kanseri tedavisinde erken teşhisi başarının en önemli anahtarıdır. Bu neden ile 20 yaşından itibaren her kadın, düzenli olarak her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu her ay sadece birkaç dakikanızı alır. Düzenli muayene kendi meme dokunuzu tanımanızı ve oluşabilecek değişiklikleri kolayca fark etmenize yardımcı olur. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Meme kanserinin görülme sıklığındaki artışa rağmen, tanı ve tedavi alanındaki gelişmeler sonucunda meme kanserine bağlı ölüm oranları giderek azalmaktadır."
"Adet gören kadınlar; meme dokusunun daha yumuşak ve daha az hassas olduğu, adetin başlangıcından 5-7 gün sonra yapmalıdır. Gebelik emzirme ya da menopoz gibi nedenlerden adet olmayan kadınlar ise her ayın belirli gününde yapabilir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar; her yeni ilaç kutusuna başlamadan önceki gün yapmalıdır. Kendi kendine meme muayenesinin 3 aşaması vardır. Bunlar gözle değerlendirme, ayakta elle değerlendirme ve yatarak elle değerlendirmedir. Gözle değerlendirmede belden yukarısı çıplak olarak ayakta, iyi bir ışık altında ayna karşısında kontroller yapılır. Ayakta elle muayenede meme muayenesi yapılacak taraftaki kolunuzu başınızın üstüne veya arkasına koyun. Köprücük kemiğinin altından başlayarak, tüm meme bölgesini ve koltuk altı bölgesini muayene edin. Yatarak elle muayenede ise düz bir zemin üzerine sırtüstü uzanarak aynı şekilde elinizle kontrolünüzü tamamlayın."
"Erken evre meme kanseri olan kadınlarda ele gelen kitle veya başka şikayet bulunmayabilir. Tanı tarama mamografileri ile konur. Kanser ilerledikçe aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar. Memenin dokusundan farklı ve kaybolmayan kitle, memede şişlik, meme cildinde çekinti, portakal kabuğu görünümü, kızarıklık, memenin şeklinde değişiklik, asimetri, meme başında kabuklanma, soyulma, meme başı şeklinde değişiklik, meme başının içeri çökmesi, meme başından akıntı meme kanserinin belirtileri arasındadır. Bu belirtiler bulunan kadınlar hemen doktora başvurmalıdır. Belirtilerin sebebi kanser olmasa bile bundan emin olmak için muayene ve tetkik yapılmalıdır."
Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Çelen "Meme kanseri tedavisi planlaması kanserin tipi, evresi, hastanın genel durumu gibi faktörler değerlendirilerek yapılmalıdır. Tüm tedavi seçenekleri hasta ile mutlaka tartışılmalı ve izlenecek yol birlikte belirlenmelidir. Meme kanseri tedavisinde lokal ve sistemik kontrolün sağlanması amacıyla 4 temel tedavi yöntemi mevcuttur; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormonoterapidir. Erken teşhis meme kanserinde tedavi başarısını büyük oranda artırmaktadır. Bu nedenle kadınların hiçbir şikayeti olmasa dahi; 20-39 yaş arası 1 ile 3 yılda bir doktor muayenesi ve görüntüleme, 40 yaşından sonra her yıl doktora muayenesi ve mammografi yapılmalıdır.."
http://www.haberler.com/meme-kanserinde-erken-tani-hayat-kurtariyor-9440993-haberi/