Gastric Bypass ameliyatı dünyada obezite cerrahisinde en çok uygulanan ameliyatların başında gelmektedir. Bu ameliyat temelde iki mekanizma ile insanlara kilo kaybı yaşatmaktadır. Ameliyatta küçük bir mide hacmi oluşturulmakta, bununla birlikte küçük olan mide daha sonra ince bağırsak ile bağlantı yapılarak gelen besinlerin büyük kısmının mideyi ve ince barsağın büyük kısmını atlayarak (bypass ederek) ince bağırsağa geçmesiyle çalışmaktadır.
Küçük mideleri yüzünden hastalar daha az besin almaktadırlar, ayrıca aldıkları gıdalardan da bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori almaktadırlar. Daha az yemek ve daha az emilim olması kişilerde kilo kaybına neden olmaktadır.
Bu ameliyat ile kilo verme mekanizması 2 şekilde olmaktadır.
Teknik olarak; Mide tüp mide ameliyatındaki gibi küçültülür. Daha sonra 12 parmak bağırsağının bitiminden itibaren 200 cm'lik bir mesafe ölçümü yapılarak yeni oluşturulan bu mide tüpüyle ince barsak arasına anastomoz (bağlantı) gerçekleştirilir.
Mini-Gastric Bypass (MGB) ameliyatı etki mekanizması aynı olan Roux en Y Gastric Bypass (RYGB) ameliyatı ile çok sık karşılaştırılmaktadır. MGB’nin en önemli avantajı, teknik olarak daha kolay uygulanabilir olması ve ameliyat süresinin daha kısa olması şeklinde yorumlanmaktadır.
RYGB ameliyatı 2 şekilde etki göstermektedir.
Teknik olarak; Normalde, besinler yemek borusundan direkt olarak mideye gelir ve oradan ilerleyerek 12 parmak barsağına (duedonuma) geçerler.
Daha sonra ince barsakta ilerleyerek kalın barsağa ve oradan da dışarı atılım gerçekleşir.
Roux-en-Y Gastric Bypass uygulamasında mide işaretli yerden özel stapler denilen aletlerle kesilip dikilerek yaklaşık 25-30 cc hacimli yeni mide poşu oluşturulur.
Bu oluşturulan yeni küçük mide, eski midenin yaklaşık %5-10'luk kısmı kadardır ve dolayısyla alınan gıda miktarı çok azalmış olur.
İnce barsak (jejunum) işaretli bölgeden (yaklaşık olarak 30-50 cm) stapler yardımıyla kesilerek ayrılır.
Kesilerek ayrılan ince barsak segmenti yukarıda oluşturulan küçük mide poşuna bağlantı (anostomoz) yapılır.
Diğer taraftan bu bağlantıdan itibaren yaklaşık 100-150 cm mesafedeki ince barsak segmentine diğer kesik uç bağlantısı (işaretli bölge) yapılarak işlem tamamlanır.
Gıda alımını takiben, besinler yemek borusundan küçük mideye gelirler ve daha sonra direkt olarak ince barsağa geçerler (büyük mide, duedonum ve jejenumun ilk kısmına uğramazlar).
Böylelikle gıdaların tamamı sindirim sisteminin emilimden sorumlu olan bu bölgelerine uğramadığından emilemeden direkt olarak ince barsağa geçiş yapmış olur.
Diğer taraftan devre dışı bırakılan bölgelerden gelen seksresyonlar (mide sıvısı, karaciğer safrası, pankreas sıvısı ve duedonum enzimleri) ince barsak ile bağlantı yapılan yerden besinlere karışarak ortak yola geçiş yapmış olurlar.
Bypass ameliyatları mide hacminin küçültülmesi ve ayrıca bağırsaklardan besin emiliminin olduğu alanların azaltılması yoluyla yapılan ameliyatlar olup, zayıflama üzerindeki etkisi hem emilim, hem de sınırlı yiyecek alımı sebebiyle etkin zayıflamayı sağlayan ameliyat türleridir. Bypass ameliyatlarından sonra size önerilen beslenme planına uymanız başarılı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlık kalitenizin dolayısı ile hayat konforunuzun artmasını sağlayacaktır. Bypass ameliyatlarında mide suyunuzla yediğiniz gıdaların karşılaşma yeri değişmiştir. Bundan ötürü ameliyat sonrası yaklaşık altı haftalık bir beslenme planı mide ve bağırsak sisteminizin doğru bir şekilde yeniden yapılandırılması için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında diyetisyeninizin kontrolü altında olmanız ve sindirim fonksiyonlarınızın gözlemlenmesi sonucunda yavaş yavaş beslenmenizin açılması oldukça önemlidir. Bypass ameliyatlarında mide ve bağırsak fonksiyonlarının tam anlamı ile yerine gelene kadar sıvı, püre, yumuşak katı ve sağlıklı beslenme programlarına adım adım uyulması vücudun kendisini onarması ve sorunsuzca iyileşmenizi sağlayacaktır.
http://obezitecerrahi.istanbul/donations/mide-bypass-gastrik-bypass/